top of page

LA CENDRA ÉS PAISATGE DE MEMÒRIA / LA CENIZA ES PAISAJE DE MEMORIA

 

Amnistia, del grec amnestia = oblit. L'oblit és l'acte final de la dictadura franquista en el que vivim. Se van los dictadores y llegan los organizadores del olvido. Juan Gelman

 

M'enfoco al tema dels desapareguts de la guerra civil espanyola. Els oblidats dels oblidats. En són 115.000 a Espanya. 2 d'ells de la meva família.

 

Aquest marc conceptual és el del punt de partida i el del punt de retorn de la performance. Entre aquests dos punts, un treball personal artístic profund de diàleg entre allò íntim i allò universal sobre aquest tema. Una anada i vinguda entre el present i el passat. Un ritual animista de reparació de la memòria. Una presa de consciència sobre d'on venim, on estem i cap on anem, des de la meva veu, com a filla de la llei d'Amnistia i néta de la guerra.

· Creació, dramaturgia i direcció:

 Alba Torres  (2015-16)

· Assitents de direcció i producció:    Angeles Lopez / Daniel Pascual

· Durada: 25 min

Dossier

performance

FERIDA

Ferida : un lloc fràgil, vulnerable, un lloc de dolor

Cada artista que participa en la peça mostra el treball creatiu sobre una ferida pròpia en el moment de la vida que es troba. Cada artista, des de la seva singularitat creativa el·labora un trànsit, en un intent de sanació. Artistes i llenguatges que s'entrecreuen i dialoguen en aquest espai de pura metàfora sobre la condició humana.

Espectacle "site-specific" multidisciplinar

· Direcció Artística: Julieta Aurora Santos   · Creació i intèrprets:  Quim Girón, Alba Torres, Pau  Masaló Llorà, Rui Paixao,    Catarina Campos  · Músic: Tiago Inuit  · Coordinació: Eva Marichalar-Freixa

· Producció de FiraTàrrega i Festival Imaginarius, amb el suport de l'Institut Ramon Llull · Any de creació 2016-17

Procedència: Catalunya -  Portugal · Durada : 1h

CUIRASSA

Def: Armadura, closca, blindatge, capa dura, protecció.

Cuirassa emocional: davant un perill o d'una situació emocional de dolor o por, cos i ment reaccionen inconscientment per protegir-se i sobreviure, creant una tensió muscular i un seguit de pensaments i emocions per a la defensiva.

Si la situació no canvia o si la manera d'afrontar-la no canvia; si no es troba un canal i un acompanyament per a expressar i elaborar la situació, la tensió muscular s'anirà repetint al llarg del temps i guardarà o empresonarà les emocions viscudes, que quedaran "congelades" i "emmagatzamedes" dins el cos, receptacle i memòria de totes les nostres vivències, conscients e inconscients.

Performance que explora aquesta condició humana.

Idea original i creació : Alba Torres

Col·laboració i co-creació de la performance SÓC·COS, que entreteixeix el el llenguatge visual i performàtic de CUIRASSA

amb la poesia visceral i escrita des del cos que també explora els mateixos confins, de la poeta Ester Pardo, creant una nova

peça experimental.

Any de creació: 2019 i posada en escena a l'espai OFF de FiraTàrrega 2019.

"Facing it" - performance in progress -
SÓC·COS performance :: uncovered
WhatsApp Image 2020-08-27 at 18.14.38 (1

Any de creació : primer confinament 2020

CONFÍ:
TERME ON UN TERRITORI ACABA I UN ALTRE COMENÇA

Obra iniciada durant el confinament, com a resposta i exploració de l’impacte d’aquest a l’inconscient individual i col·lectiu. Inconscient que es manifesta en els somnis. Els somnis com a manifestació d’allò que queda a l’ombra de la consciència.  Jo els acullo en la meva imaginació activa  a través d’un llenguatge escènic i pictòric. 

6 escenes 6 vÍdeos . Cllica aquí : 

Treballo amb el llenguatge de l’ombra, com a metàfora de l’inconscient i l'intervenció plàstica dialogant amb l’ombra. Música i àudios pregravats com relat de somnis de pandèmia, poemes en resposta a ells i l' anàlisi filosòfic de la situació de Victor. J Krebs, filòsof junguià pop i professor d’Humanitats de la Pontificia Universidad Católica del Perú.

 

INSPIRACIÓ: M’inspiren els treballs de recerca sobre l’impacte d’una crisi en l’inconscient col·lectiu com el treball de C. Beradt que recopilà centenars de somnis de diversa població alemanya els primers 5 anys del règim nazi publicats en el llibre "El tercer Reich de los sueños”. O l’actual projecte nord-americà https://www.idreamofcovid.com/ , web que està recollint els somnis de persones de tot el món durant aquesta  pandèmia.

 

  • YouTube
IP rectificat.png

Any de creació : 2021-2023 
Presentació : 2 passis a l'antic pou del gel de Tàrrega, 7 de juliol del 2023, aforament de 30 persones a cada passi.

IGNOTA PELL performance

Solo- performance. Baixeu amb mi dins el pou, allí us compartiré l'alquimia que faig amb els meus somnis, específicament amb uns quants dels 50 somnis que vaig anotar mentres viatjava 3 mesoso sola per Àfrica negra el passat 2021, en un viatge de recerca i creació

imatge cartell_edited.jpg

(I)GNOTA PELL instal·lació participativa 
Instal·lació audiovisual i escultòrica. Un recorregut retrospectiu per les peces clau de la meva trajectòria de recerca i creació. Un recorregut que acaba dins l'oracle del somnis amb un happening col·lectiu. #rituals de dol  #àfrica  #antropologia de l'art i la salut  #somnis  #oracle

Any de creació : 2023 
Instal·lació a la Sala Marsà. Tàrrega. Del 13 d'octubre al 3 de novembre de 2023. Happenings col·lectius de dijous a diumenge. (I)gnota Pell acollí a 300 persones.

bottom of page